• Spaarvarken

    Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon

Binnen veel verenigings- en vrijwilligersinstanties en zeker het bedrijfsleven is het instituut van vertrouwenspersoon al hoog en breed bekend en heeft zijn waarde bewezen. Introductie ook in de kerkelijke sfeer lijkt me daarom juist een uitdaging op die grens tussen kerk en bedrijfsleven waar ik zo vaak verkeer. Boeiend om zowel binnen het bedrijfsleven als levensbeschouwelijk 'vrijwilligerswerk' op concrete gebieden als seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld, pesten en integriteit in te zoomen.

Het gaat hier bij mijn werkzaamheden als Vertrouwenspersoon niet alleen om te 'vertrouwen' zijn (dat geldt voor meer zaken), maar de beroepshouding en deskundigheid van een gecertificeerd vertrouwenspersoon. De training Vertrouwens Persoon Ongewenste omgangsvormen (VPO) en Integriteit (VPI) bij Merlijn in Nuland was een verrassende aanvulling van mijn tools.

In de loop van 2017 ben ik benoemd als vertrouwenspersoon binnen KKA en KKG te Amersfoort.

In die tijd raakte ik ook betrokken als lid van de Commissie Veilige Relaties van de Protestantse Kerk Amsterdam die werkt aan de introductie van professionele vertrouwenspersonen in haar organisaties.